sobota 26. dubna 2014

100jenové shopy

Obchody typu "vše za sto jenů" jsou naprosto úžasná místa. Nejen, že tam seženete vše, co potřebujete, ale i co nepotřebujete. A dokonce i věci, o kterých jste vůbec neměli ponětí, že existují. A to vše za takovou cenu! 100 jenů (od dubna po zvýšení DPH 108 jenů) odpovídá zhruba naší dvacetikoruně. To se pak člověk musí držet, aby si neodnesl domů půl krámu.
A co že tam tedy mají? Záleží obchod od obchodu. Standardně najdete všude věci do domácnosti (od ručníků, přes pantofle, po nádobí a různé menší kuchyňské nástroje) a papírnictví (sešity, fólie, psací potřeby, samolepky). Dál bývá často k nalezení sekce oděvních doplňků (ponožky, rukavice, cetky). Když máte štěstí, má takovýto obchod i jídelní sekci a to je teprve něco. Kromě rozličných druhů bonbonů (kuřecí, mléčné, řasové) seženete i přísady na vaření, za které byste v Čechách zaplatili nehorázné pálky, pokud by se vám je vůbec povedlo sehnat (cukr na melon pan FTW).
Samostatnou kapitolou jsou pak všemožné japonské divnosti, u kterých si prostě nemůžete pomoct a musíte si je pořídit, jakmile pochopíte, k čemu slouží. Stala jsem se takto vlastníkem bizarních předmětů jako je lepidlo na podkolenky, aby neklouzaly, nebo řetízek na klobouk, kterým si ho připoutáte k triku, aby neulétl. Ale viděli jsme jich mnohem víc, třeba ponožky na nohy od židlí asi aby židlím nebyla zima od země aby nepoškrábaly podlahu nebo nebyly hlučné.

  

Spoustu výrobků seženete v jiných obchodech třeba za pětinásobnou cenu, takže předpokladem, že nějak se to na výrobcích ze 100jenových obchůdků projevit musí. Ale pokud vám nezáleží na kvalitě vašich dopisních papírů, plastových misek nebo samolepek, jsou tato místa hotovými nákupními ráji.
V Tokiu dokonce často počítají s nájezdy cizinců, takže tam v nich seženete i nějaké ty suvenýry. Třeba obří pětipatrový 100jenový obchoďák Daisó na Haradžuku se nejaponci přímo hemžil. No není divu, vážně to stojí za to. Pokud budete mít někdy šanci, určitě doporučujeme návštěvu. I kdyby nenákupní.
Na vyhledávání těchto obchodů se nám nejvíce osvědčila aplikace Travel Japan, která na ně má samostatnou vyhledávací kategorii.

Lusi

1 komentář:

  1. P.S.: Pořídila jsem si tam taky sadu dopisních papírů, takže kdo byste chtěl dostat dopis, hlaste se ^_^

    OdpovědětVymazat