neděle 20. dubna 2014

IC karty

Čipové IC karty jsou skvělá věc, která tu ulehčuje život místním i turistům a to nejen pro cestování po městě. Je to něco jako Open Card, kdyby se fakt vyvedla. Jednoduše nabíjecí víceúčelová kartička, za kterou zaplatíte vratnou zálohu a pak už na ni jen sypete peníze a platíte s ní. Pořízení a dobíjení je možné provést v automatu, který zpravidla umí i anglicky. Vrácení pak v kterémkoliv okénku u turniketů.
Neexistuje jednotná karta pro celé Japonsko, přesto jsou jednotlivé karty dost univerzální a platí většinou pro dost rozsáhlé regiony. Třeba ISOCA, kterou si pořídíte v Kjótu, vám platí jak na vlak v Osace, tak na tramvaj v Hirošimě, vzdálené skoro 300 kilometrů. Na severu jsme koukali, že mají kartičku jménem ICa. V Tokiu mají rovnou dvě. Kartu Suica od Japonských Drah a PASMO od soukromých dopravců. Jelikož se ale vydavatelé těchto karet dokázali dohodnout, jsou tyto 2 karty pro použití v Tokiu naprosto zaměnitelné. Teď už asi jen záleží, jaký obrázek na kartě se vám líbí víc, a podle toho vybírat :)
Použití na dopravu je u těchto karet primární a funguje (aspoň pro cizince s anonymní dobíjecí kartou) obdobně jako třeba Oyster v Londýně. Pípnete si u turniketů při vstupu do stanice, pak při výstupu a hned víte, kolik vás to stalo a kolik zbývá. Výhodou je, že nemusíte řešit, jak drahou jízdenku potřebujete, ani jiné věci předem.
Využití IC karet se ovšem neomezuje jen na dopravu. Můžete s nimi standardně platit v automatech na pití, v některých obchodech a trafikách nebo třeba za skříňku na nádraží. Viděli jsme i automaty na objednávání jídla v bistrech, které braly tuto kartu. A pokud jste speciální případ jako my a disponujete spoustou bankovek pochybného vzhledu (jelikož jste je dostali ve formě origami ;), dá se IC karta využít i jako "pračka peněz".
Lusi

Žádné komentáře:

Okomentovat