donburi
Miska rýže překrytá hustou omáčkou a masem. Oblíbili jsme si gjúdon (tenké plátky hovězího s cibulí) a ebidon (smažené krevety v těstíčku). Cena ~500 JPY (100 Kč).
Gjúdon |
unagidžú / anagodžú
Krabička rýže překrytá sladkou hustou omáčkou a grilovaným úhořem. Unagi je sladkovodní úhoř, anago jeho mořský příbuzný. Unagi má o něco křehčí a chutnější maso, proto je o něco dražší. Cena ~1800 JPY (360 Kč).
Unagidžú |
jakitori
Kuřecí špíz grilovaný ve sladké sojové omáčce. Kromě klasických prsíček s pórkem jsme na jehle ochutnali i kůži, krk, srdíčka, biskupa a játra.
rámen
Nudlová polévka jako hlavní jídlo. Kromě čirého vývaru jsme občas narazili i na hutnější smetanovou variantu, která chutí trochu připomínala svíčkovou. Společně s nudlemi většinou v polévce plave nakládaná zelenina (ředkev, bambus), plátky vepřového, vajíčko naměkko, jarní cibulka, řasa, rybí sušenka (kamaboko). Cena ~700 JPY (140 Kč).
Rámen |
tonkatsu
Něco jako řízek nakrájený na proužky :) Strouhanka je ale jemnější a proužky se máčí ve sladké husté omáčce. Donburi verze tonkatsu (řízek položený na rýži) se jmenuje katsudon.
Tonkatsu |
karé raisu
Hustá sladká kari omáčka s rýží. Většinou s kousky zeleniny a ozdobená nakládaným zázvorem. Cena ~550 JPY (110 Kč).
jakigaki
Grilované ústřice. Specialita ostrova Mijadžima. S ústřicemi jsme neměli žádnou předchozí zkušenost a tyhle chutnaly jako něco mezi brokolicí a artyčokem. A konzistence připomínala vařenou zeleninu.
Jarník
http://1.bp.blogspot.com/-2i_AvDR6wpE/Ts1fToU3zlI/AAAAAAAAAPw/EUhYbyWMQXM/s330/tumblr_ldstduci2R1qfz14qo1_500_large.jpg
OdpovědětVymazat