čtvrtek 10. dubna 2014

Jak se dostat z letiště

Pokud se vám podaří úspěšně přežít více než desetihodinový let do Tokia, nemyslete si, že máte vyhráno. A už vůbec naivně nepředpokládejte, že byste se mohli z letištní budovy dostat za půl hodiny. Čekají vás totiž ještě 3 kola letištní kontroly.

1. kontrola - zdravotní

Po příletu musíte projít brankou, která změří vaši tělesnou teplotu. Pokud vám nic není, netrvá tato kontrola ani pár sekund. S opačným případem naštěstí nemáme zkušenosti. Ale u kontroly sedí Japonec v roušce připravený zjevně na cokoliv.

2. kontrola - imigrační

Pokud nejste Japonec nebo nemáte nějaké dlouhodobé vízum, musíte projít imigrační kontrolou, která se sestává především z dlouhého vyplňování a dlouhého čekání ve frontě. Kdo dostal vyplňovací formulář od aerolinek už v letadle, může si proces trochu urychlit předvyplněním. Záludné otázky tohoto formuláře zahrnují dotaz na číslo letu, adresu místa pobytu v Japonsku, japonské telefonní číslo na ubytování a peněžní obnos, který si vezete v hotovosti. Po vyplnění a vystání fronty vám už jen úředník sejme otisky, vyfotí vás a nalepí vízum do pasu.

3. kontrola - celní

Na svá zavazadla u pásu standardně nemusíte moc čekat, protože dorazila dávno před tím, než jste se prokousali pásovou kontrolou. Čeká vás ale další vyplňování formuláře. Výhodu máte opět, pokud vám ho někdo poskytl už v letadle.  Formulář neobsahuje žádné další chytáky kromě výše zmíněných. Na všechno odpovídejte NE. Na pána, kterému tento formulář budete odevzdávat, se hezky usmívejte. Na něm totiž záleží, jestli vás nechá na místě nějaké zavazadlo vybalit a jak moc. Nám jen nakoukl do příručních. Asi jsme sympoši.

Když tohle vše absolvujete, na vlak se pak dostanete v mžiku, stanici má totiž v podzemí letištní budovy (JR i Keisei).

Na nádraží před plakátem

A poslední rada na závěr. Když si necháte japonskou SIMku poslat k vyzvednutí na poště na letišti a ta vám stihne zavřít, než se protunelujete všemi kontrolami, máte prostě smůlu.

Lusi

4 komentáře:

  1. Nevím, jak je to v Naritě (předpokládám, že jste přiletěli tam?), ale na ósackém letišti je hromada stánků a mezi nima i stánky telefonních společností. Příště bych kašlala na poštu a kartu si vyřídila tam, případně při nejbližší příležitosti někde ve městě, protože mají pobočky všude možně. :)

    A teda hustý, mně do zavazadel ani jednou vůbec nekoukali. :o

    A btw... asi mě zabijete, ale musím to říct... "sestávat" není zvratné. 8-DDD

    OdpovědětVymazat
  2. Ona jednorázová datová SIMka pro cizince se na běžné pobočce telefonní společnosti pořídit nedá. Zkoumali jsme to docela intenzivně a jednoznačně nejvýhodnější možnost pro nás byla nechat si to poslat na letiště.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aha... netušila jsem, že jsou Japonci v tom zacházení s cizinci až takoví tragédi... všeobecně moc nechápu to jejich papírování, já mám simku normálně na kredit, ale musela jsem jim dávat jméno, adresu, věk a dokonce i kontakt na školu. No, příště, až budete mít takhle někoho v Japonsku a budete vědět, že se vrací, tak ho o to zkuste požádat. Já bych vám tu simku nejspíš byla schopná zařídit a dovézt. :) (Pardon, ta pravděpodobnost, že se situace bude opakovat, je asi dost malá, ale co kdyby...)

      Vymazat