pátek 25. července 2014

3 nejlepší japonské sladkosti dle Lusi

Ani naše chuťové pohárky v Japonsku nezahálely a poctivě jsme ochutnali spoustu místních sladkostí. Můžu vám díky tomu předložit svůj TOP 3 seznam dobrot, kvůli kterým se vyplatí do Japonska jet.

Zmrzlina v knedlíčku (moči ajsu)

Kopeček zmrzliny obalený tenkým těstíčkem moči knedlíčku je jednou z pochoutek, u kterých se nejvíc těším, až se jednou začnou prodávat i u nás.  Jde standardně o vanilkovou zmrzlinu v obalu z těsta, které se složitě popisuje. Taková sladká tenká mňamka, co se dost táhne a chutná poněkud syrově.
            

U stánku tuhle zmrzku můžete většinou sehnat pod názvem moči ajsu, v obchodech se dá sehnat sériově vyráběná se jménem juki daifuku. Balení obsahuje 2 knedlíčky a plastovou vidličku.

 

Jahody v karamelu (ičigo ame)

Tradiční japonskou festivalovou sladkostí je "ringo ame" - jablko v karamelu. V posledních letech ale Japonci upgradovali a začali ve sladkém roztoku máčet i další ovoce. Jmenovitě třeba právě jahody, které se k tomu podle mých chuťových buněk hodí úplně dokonale. Ičigo ame tedy na mém seznamu nesmí chybět.
Jde o jahody napíchnuté na špejli a obalené hmotou, která se opět nepopisuje zcela lehce. Je to jakýsi cukrový roztok, ale ne přímo karamel. Hmota je zářivě červená a ihned tvrdne. Nejlépe to vystihla Japonka, která nám celou sladkost popsala jako "jahody v bonbónu". Představte si tedy čerstvou jahodu uvnitř bonparu, která je (po dvou kusech) napíchnutá na špejli, a budete asi nejblíž.
Mimochodem jablko jsme taky zkoušeli a jahodám nesahá ani po špejli. Bylo to totiž jablko, které bychom v Čechách použili už tak leda do štrůdlu. Japonky při pohledu na naše fotky ovšem nezapomněly poznamenat, že za jejich mladých let bývalá ta jablka "v bonbónu" větší a chutnější (ale zas nebyly jahody a hroznové víno).
             

Palačinka (kurépu)

Japonská palačinka se nejvíce podobá té francouzské, jak už japonský název kurépu (z francouzského crêpe) napovídá. Liší se ale ve způsobu servírování. Palačinka je v Japonsku dobrotou, kterou koupíte převážně někde na ulici v okýnku nebo v pojízdném stánku. Servíruje se proto do kornoutu a se lžičkou.
Obsahem tohoto kornoutu jsou zpravidla vyloženě hříšné sladké orgie. Typickým příkladem může být palačinka plněná jahodami, mandlemi, šlehačkou a čokoládou. Mezi další oblíbené přísady patří třeba banány nebo pudink. Narazili jsme ale i na slané verze, či poměrně bizarní kombinace náplně, např. "tuňák - šunka - sýr" (v levém horním rohu na první fotce).

 

Nicméně největším kulinářským požitkem pro mě bylo, když jsem v Sunshine City objevila palačinku, která měla jako náplň zmrzlinu v knedlíčku a snad k ní i jahody. Prostě nejultimátnější kombo z tohoto seznamu!

A jaká japonská sladkost nejvíc chutná vám?
Lusi

Žádné komentáře:

Okomentovat